2010. március 12., péntek

Hold-tan

Második figyelnivalónk az égbolton a Hold az állatövben elfoglalt helye.Egyaránt fontos a testünk, és a kertünk szempontjából is. Nézzük elsőnek a kertészkedésben hasznos oldalát.Alapvetően a négy elemet kell tudnunk megkülönböztetni.
  • A tűz jegyei a Kos, az Oroszlán, és a Nyilas. Azokon a napokon amikor e jegyekben jár a Hold, úgynevezett termésnap van, tehát azokat a növényeket ültethetjük, palántázhatjuk, gondozhatjuk, szüretelhetjük a legnagyobb hatékonysággal, melyeket terméséért termesztünk. Ilyen a paradicsom, a paprika, a padlizsán, cukkíni, tökfélék, uborka, a hüvelyesek,a gyümölcsfák.  Ide tartoznak még a gabonák, és azok a fűszer-és gyógynövények, melyeket a magjukért termesztünk. 
  • A föld jegyei a Bika, a Szűz, és a Bak. Ezekben a napokban a gyökértermésűeké a főszerep.Ide tartozik a zeller, a sárgarépa, a hagymafélé,k kivéve az újhagyma,a karalábé,cékla, petrezselyem, retek, a burgonya, a csicsóka, a torma, a spárga stb.., és minden gyógynövény, melynek a gyökerét használjuk A szűz napjai kiemelt fontosságúak a kertben, igen termékeny jegy, sokmindennel végezhetünk, ha ezt a napot tudatosan használjuk.
  • A levegő jegyek az Ikrek, a Mérleg,  a Vízöntő.Itt virágainkkat és virágzó gyógynövényeinkket gondozhatjuk, a zöldségek közül a brokkoli és a karfiol és az articsóka tartoznak ide.

  • A viz jegyei a Rák, a Skorpió, és a Halak. E napokon levél napok vannak, mikor is  salátát, spenótot, sóskát, mángoldot, káposztaféléket,rebarbarát és  levelülért termesztett gyógy- és fűszernövényeinkket, valamint sövényeket és a füvet gondozzuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése