2009. szeptember 4., péntek

Elfeledett csudaétkeink: A Köles

A minap bukkantam rá,erre a rég elfeledett, de újra felfedezett gabonánkra, amikor a főzelék mellé kerestem valamit ami nem hús. Mi nem vagyunk nagy reform konyhások, de Marcikoma megszületése óta, megtalálnak mindenféle újdonságok, amik egészségesebbé tehetik az életünket. Ez nem csak a mindennapi étkeinkre vonatkozik, hanem a lakás tisztán tartása, és a saját bőrünkre szép mennyiségben elhasznált tisztálkodó szerekre is kiterjed. Erről később.
Szóval Köles. Nagyon megörültem, mikor jobban utánanéztem, mit is tud. Merthogy nagyon sokat, és értékeset tud ez a papagáj eledelként, és újabban köles golyóként ismert növényke. Ez az egyetlen gabona, ami teljes értékű fehérjét tartalmaz, ezenkívül rost tartalma segíti az emésztésünket.. Gluténmentes, ezért liszérzékenyek és kisbabák is fogyaszthatják 5 hónapos kortól, de ha tápszert kapott a baba, még hamarabb is el lehet kezdeni, természetesebb, élőbb táplálék , mint a dobozolt, porított tápszer. Természetesen vízben főzve, hiszen tejet 1 éves korig nem ajánlják. Lúgos kém hatású, a mai táplálkozási szokásaink mellett , igen nagy előny.Rendszeres fogyasztása visszaállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Dohányosok, fogyókúrázók, stresszes életet élők szervezete jócskán elsavasodhat. Könnyen emészthető.Kis mértékben tartalmaz cellulózt, hemicellulózt, pektint, ami helyreállítja a bélműködést. Tartalmaz egy Metionin nevű aminosavat és szilíciumot, mely az immunrendszerünket erősíti. Zsírtartalmaenergiaforrás. Ásványi és nyomelem tartalma igen magas, a kovasav belülről építi-szépíti a csontjainkat, a fogainkat, megelőzi a fogszuvasodást. A hajunknak nagyon jót tesz, ha valakinek hullik a haja kimondottan ajánlott, és körmeink jó állapotát is vigyázza.
Megtalálható benne többek közt, B-1, B-2, E- vitamin, vas, kálcium, kálium ami segíti a kálcium felszívódását, szerves só. A benne található vas és magnézium segíti a sejtek regenerálódását. A foszfor elűzi a fáradságot, megakadályozza a depresszió kialakulását.
Csökkenti a koleszternit, szabályozza a vércukor szintet, gyulladáscsökkentő hatása van, erősíti a látást és késlelteti az öregedést.
Néhány recept:

Köleses szendvicskrém:
Hozzávalók
50 dkg félzsíros tehéntúró, 400 ml kefír, 10dkg köles, só, őrölt köménymag, egy csomó petrezselyem. Elkészítés: Mossuk meg a kölest, és főzzük meg sós vízben, majd hagyjuk kihűlni. A tehéntúrót törjük össze, adjuk hozzá a sót, a petrezselymet, és az őrölt köményt. Ezután adjuk hozzá a kefírt, és a kölest, és alaposan dolgozzuk össze.

Köles-zeller fasírt

7,5 dl főtt kölest, 2,5 dl reszelt zellergumót összekeverünk 1 kis fej apróra vágott vöröshagymával, 2,5 dl őrölt napraforgómaggal és 2-3 cikk fokhagymával. Ízesítjük 1 teáskanál zellersóval és 1 teáskanál zsályával. Fasírtokat formálunk belőle, majd közepesen meleg sütőben 30 percig sütjük.
Gombás kölesfeltét 1 csésze kölest zöldséglében vagy vízben megfőzünk. 2 áztatott, kinyomkodott zsemlét, 1 vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, sót, borsikafüvet, pirospaprikát adunk hozzá. Reszelt sárgarépát, gombát adhatunk hozzá. Pogácsákat formálunk belőle és olajozott tepsiben kisütjük.

Köles süti
alapja:1 rész köles3 rész víz1 rész méz ,kiegészítők tetszés szerint:szezámmag lenmag aszalt gyümölcsök mogyorófélék, diófélék
 Elkészítése: Kis tepsibe szórjuk a kölest. A meleg vízben feloldott mézzel felöntjük a kölest.Előmelegített sütőben takarék lángon addig sütjük, amíg a vizet fel nem szívja a köles.Ha kihűlt, akkor szeletelhető.


Melegen köleskásaként fogyasztható Én édesítésnek a következő mártást készítettem el:Vízben ázott mazsolát, szezámmagot, lenmagot, hántolt napraforgómagot ,( ha már madárkaja:)), mandulát összeturmixoltam, és mellé ezt tálaltam. Jól megédesítette az amúgy elég natúr kását, mégsem ettünk finomított cukrot.




BABÁKNAK
Aszalt barackos-narancsos köleskása

Hozzávalók (1 babára számolva):1 dl tej1 dl ásványvíz7 csapott ek. kölespehely1 db aszalt sárgabarack2 ek. narancslé, frissen préselve.Felmelegítjük a tejet és a vizet, belekeverjük a kölespelyhet, és néhány percig forraljuk. A sárgabarackot a narancslével pürésítjük (pici babáknak), vagy apró darabokra vágjuk nagyobbaknak és hozzáadjuk a kásához.

Ha nincs kedvünk a főzőcskézéshez, ugorjunk be egy bioboltba, és vegyünk egy zacskó kölesgolyót. Egész nap ehetjük, nem hizlal, és hamar jóllakottság érzetet biztosít – éppen ezért kiváló kiegészítője fogyókúrás étrendünknek.




EGÉSZSÉGÜNKRE!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése